• Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Η επιτυχία των παιδιών είναι επιτυχία των γονιών; Μύθοι και παγίδες

Σκέψεις με δύο αφορμές: μια συζήτηση με γονείς που τα παιδιά τους τελειώνουν το Λύκειο και ένα άρθρο της Terri Apter, ομότιμης καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Newnham College, Cambridge με τίτλο: "Why Humans Shouldn't Parent Like Pandas" στην ιστοσελίδα PsychologyToday:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/domestic-intelligence/201905/why-humans-shouldn-t-parent-pandas


Η Apter αρχίζει επισημαίνοντας τις τρεις παγίδες στις οποίες πέφτουν – πέφτουμε – οι περισσότεροι γονείς, με τη μορφή των παρακάτων μύθων:


  1. Η επιτυχία/ ευτυχία του παιδιού εξαρτάται άμεσα από τη δική μας συμπεριφορά.

  2. Μπορούμε να προσδιορίσουμε με σαφήνεια ποιες δικές μας συμπεριφορές συνέβαλαν στην επιτυχία/ ευτυχία του παιδιού μας.

  3. Είμαστε σε θέση να κρίνουμε σωστά σε ποιο βαθμό έχει επιτύχει/ είναι ευτυχισμένο το παιδί μας.Οι διαθέσιμες, ευρείας κατανάλωσης συμβουλές για τέλειους (!) γονείς δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα - καταφέρνουν ωστόσο να επιτείνουν το στρες των γονιών (που αντανακλά σε ολόκληρη την οικογένεια). Γιατί πολύ πιο σημαντικό είναι να διακρίνουμε μήπως το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας χρειάζεται να τροποποιηθεί και πώς, ώστε τα παιδιά να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε θετικά ερεθίσματα που θα τα εμπνεύσουν, θα τα ωθήσουν, θα τα στηρίξουν. (Σημ.: Είναι αρκετά δύσκολο να το κάνουμε χωρίς τη βοήθεια ενός τρίτου που να διαθέτει ειδικές γνώσεις, ενός συμβούλου ή θεραπευτή που βλέπει την οικογένεια από την κατάλληλη απόσταση)

Κάθε παιδί έχει ιδιαίτερες ανάγκες, τόσο λόγω ιδιοσυγκρασίας όσο και ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης που διανύει κάθε φορά. Γι’ αυτό τα σήματα που εκπέμπει για επαφή και φροντίδα μπορεί να διαφέρουν πολύ από αντίστοιχα σήματα που παρατηρούμε στα αδέλφια του. Μπορεί επίσης να αλλάζουν μορφή από τη μία ηλικία στην άλλη, ενώ το αίτημα του παιδιού παραμένει κατά βάθος το ίδιο: «Χρειάζομαι ένα επαρκές πλαίσιο για να ζήσω και να αναπτυχθώ».Η Terri Apter, συγγραφέας του βιβλίου Δύσκολες μητέρες: Πώς να κατανοήσουμε και να ξεπεράσουμε την επίδρασή τους πάνω μας (Αρμός 2015, μτφ. Ε.Ανδριτσάνου), μας καλεί «να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο: ότι οι σχέσεις μέσα στις οποίες αναπτύσσεται το παιδί είναι πάντα πολύπλοκες και λόγω αυτής της πολυπλοκότητας αναγκαστικά έχουν ατέλειες.»

© 2018 Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Ψυχοθεραπεύτρια

Διεύθυνση: Σπ.Μερκούρη 27, Αθήνα

τηλ.: +30 6974728691

Email: evangean@gmail.com